Ons aanbod
Wat we doen, doen we met heel ons hart en vooral met veel liefde. We werken immers aan een liefdevollere samenleving. Vanuit deze onvoorwaardelijke liefde komen we in actie om mensen positieve aandacht te geven, een helpende hand te bieden, te troosten, te bemoedigen en/of te versterken.
Door op de hieronder gelegen onderdelen te klikken, lees je meer over wat Liefde voor ons inhoudt, over wat we doen en niet doen en krijg je meer informatie over de activiteiten die wij zoal aanbieden.
Wat is LIEFDE?
Er zijn verschillende soorten liefde en het wordt op verschillende manieren uitgedrukt; via vriendschap (philia liefde), via verliefdheid/hartstochtelijke aanraking (eros liefde), via familiaire genegenheid (storge liefde) en de onvoorwaardelijke liefde (agape liefde).
Bij KAS-Vital staat die laatste vorm van liefde centraal, de onvoorwaardelijke naastenliefde. Deze vorm van liefde is een gevende liefde die vaak veel inspanning kost en waar je bewust voor moet kiezen omdat het niet in onze menselijke aard zit. Echter, wanneer je deze vorm van liefde toepast, zal je merken dat het veel goeds brengt. Vooral innerlijke rust, voldoening, genezing en dé beste medicijn tegen depressie en eenzaamheid.
Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben getoond dat deze liefde je geestelijke en fysieke gezondheid op een positieve manier beïnvloedt.
Uitingsvormen van Liefde:
Volgens Gary Chapman zijn er vijf algemene ‘talen’ van liefde.
We kunnen onze liefde laten blijken
– door het geven van het beste deel van onze tijd;
– door bemoedigende woorden;
– door cadeaus;
– door hulpvaardigheid;
– door lichamelijke aanraking.
“Een man heeft bijvoorbeeld behoefte aan bemoediging, maar zijn vrouw meent dat een extra lekkere maaltijd hem wel goed zal doen. Een vrouw hunkert wellicht naar tijd die haar man voor haar neemt, maar hij denkt dat een bos bloemen haar zal doen opfleuren. Of denken ouders hun kind blij te maken met cadeaus, maar het kind wil liever tijd met hun doorbrengen. Zo spreken onze partner of kind vaak een taal die wij niet begrijpen. Als de ene persoon zich uitdrukt in een ‘taal’ die de ander niet verstaat, komt de liefde helaas niet over.”
Elk mens heeft een eerste liefdestaal, een manier waarop hij of zij de liefde het best verstaat. Als je het leuk vindt, kan je via deze test (https://liefdestalen.nl/test-je-liefdestaal/) erachter komen welke liefdestaal je het liefst spreekt. Of kom hiervoor langs tijdens één van onze inloopdagen.
Wat we WEL en NIET doen
- Wij bieden ondersteuning aan mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken; geen hulpverlening
- Wij bieden vrijwillige hulp; geen bemoeizorg
- Wij werken mensgericht; niet probleemgericht
- Wij werken vooral preventief; niet curatief
- Wat wij doen, doen we vanuit persoonlijke betrokkenheid en niet uit verplichting.
We luisteren en denken graag met je mee over zaken als:
Hoe te bouwen aan (h)echte relaties (met name man-vrouwrelatie en ouder-kindrelatie)?
Hoe om te gaan met spanning, stress, boosheid of verdriet?
Hoe om te gaan met onzekerheid, faalangst, perfectionisme?
Hoe om te gaan met verlies, rouwverwerking (ook bij scheiding e.d.)?
Hoe om te gaan met conflicten en andere uitdagingen?
Hoe om te gaan met geld en andere middelen (budgetteren)?
Hoe pas je een gezonde leefstijl toe (gezond eten, bewegen en ontspannen)?
Aangezien we alleen werken vanuit vrijwillige hulp (en dus geen bemoeizorg), vinden wij het belangrijk dat je jezelf of je gezin bij ons aanmeldt. Dit kan je doen tijdens onze vrije inloopuren bij de Claremaheerd 47 (Beijum), via dit contactformulier of via Whatsapp (06-40841198) onder vermelding van je naam, e-mailadres, telefoonnummer en een korte omschrijving van je hulpvraag.
Naast het luisterend oor bieden we ook verschillende projecten, themabijeenkomsten, workshops, en andere activiteiten. Meer informatie hierover lees je door op de onderstaande linkjes te klikken.
Project Hoopvolle Toekomst
Iedereen is waardevol en heeft talenten, maar vaak moeten die talenten nog wel ontdekt en ontwikkeld worden. Soms is daar geen tijd of mogelijkheid voor.
Met het project Hoopvolle Toekomst bieden we jongeren (15-25 jaar) uit de stad Groningen een veilige en liefdevolle plek waarbij ze op een plezierige manier hun identiteit en talenten kunnen (her)ontdekken en ontwikkelen. Ook leren ze hoe deze talenten en capaciteiten in te zetten in de maatschappij. Hiermee maken ze een bewuste stap naar een betere toekomst!
Dit doen we door hun positieve aandacht te geven en te laten zien én ervaren hoe waardevol ze zijn en hoe ze hun steentje bij kunnen dragen in de samenleving.
Werkwijze:
We werken met twee leeftijdcategorieen, namelijk: 15 jaar t/m 19 jaar en 20 t/m 25 jaar.
Elke groep komt één keer per week bij elkaar op vastgestelde data (op zaterdagen) voor trainingen en workshops, op basis van verschillende thema’s.
Het hele programma duurt 7 maanden en is verdeeld in 3 fasen:
* Oriëntatie fase,
* Verdiepingsfase en
* Competentie-ontwikkelingsfase.
Naast de groepsbijeenkomsten bestaat het project ook uit ondersteuning door middel van individuele coachingsgesprekken met trainers en/of buddy’s (allen vrijwilligers en leeftijdgenoten, die samen met de deelnemers het hele programma doorlopen).
Deze bijeenkomsten worden gehouden bij het Smart-Site gebouw aan de Claremaheerd 47 in Beijum/Groningen (Winkelcentrum Beijum-Oost)
De eerstvolgende groep begint per februari 2024.
Ben je geïnteresseerd? Meld je dan snel aan via dit contactformulier. Na je aanmelding nemen wij binnen vijf werkdagen contact met je op voor een intakegesprek.
Themabijeenkomsten en/of workshops
Wij bieden de volgende themabijeenkomsten (lezingen) aan:
* Liefdevol (samen)leven
* Vergeven, waarom en hoe dan?)
* Gezonde intimiteit
* (Cyber) pesten
Verder bieden we verschillende workshops aan, waarbij je de kans krijgt om actief aan de slag te gaan.
We onderscheiden twee soorten workshops, namelijk:
Creatieve workshops
* Maken van wenskaartjes
* Versieren van flessen, glazen of vazen
* Versieren van blikken, potten en bakken
* Maken van onderzetters of gesprekskaartjes
* Maken van sleutelhangers of sleutelhouders
* Kookworshop Eet lekker en gezond
* Maken van abstracte schilderijen
* Sier- en naaikussentjes maken of decoreren
Educatieve workshops
* Mijn financiën op orde
* Mijn gevoelens weer de baas
* Opruimen van emotionele blokkades
* 10 stappen naar écht gelukkig zijn
* Verslaving, hoe ontstaat het? en hoe ga ik ermee om?
* Depressie begrijpen en overwinnen
* Geweldloze communicatie
* Wat is mijn liefdestaal?
* Mijn echte persoonlijkheid ontdekken
* Mijn kwaliteiten en vervormingen ontdekken
*Succesvol ondernemen
Voor het aanmelden en inhoudelijke informatie over alle themabijeenkomsten/workshops klik hier
Voor onze workshops en themabijeenkomsten vragen we (buiten de lopende projecten om) een kleine bijdrage zodat het breed toegankelijk blijft.
Pastorale hulp/gesprekken
We bieden als KAS-Vital ook pastorale hulp aan mensen die hiernaar op zoek zijn of aan mensen die geen kerk hebben, of geen kerkdienst kunnen of willen bijwonen. De pastorale hulp is natuurlijk vrijblijvend en bindt je ook nergens aan. Het kan een eenmalige gesprek zijn of een serie gesprekken, maar ook incidenteel als dit gewenst is. Door onze jarenlange ervaring met het geven van pastorale hulp hebben wij voldoende kennis om te kunnen ondersteunen.
De pastorale hulp die we bieden is gebaseerd op richtlijnen van de bijbel in zijn volledige vorm. We respecteren en staan uiteraard open voor ieders overtuiging op dit gebied. Hiermee bedoelen we te zeggen dat we niet in kerkelijke of geestelijke kaders denken en willen anderen ook niet onze zienswijze opleggen. We geloven dat iedereen vrij is om zijn of haar weg te vinden in het geloof.
Het is ook mogelijk om een kennismakingsgesprek met ons te hebben, zodat je eerst aan kan voelen of er een klik is. Ook hier ben je nergens toe verplicht of aan gebonden. We vinden het belangrijk dat wát we ook doen, dat mensen zelf ervaren dat het altijd in hun eigen belang gedaan wordt. Op deze wijze zetten wij de toon voor onze pastorale gesprekken.
De pastorale hulp /gesprekken zijn altijd voor iedereen kosteloos. Uiteraard mag je ons ondersteunen met een vrijwillige donatie (al dan niet financieel). Voor meer informatie over hoe je ons kan steunen lees je hier.
Mocht je geïnteresseerd zijn in pastorale hulp/gesprekken, dan kan je contact met ons opnemen via dit contactformulier of via onze mobiele nummer: 06-40841198
Liefdevol Gebaar
KAS-Vital vindt het belangrijk dat mensen zich gezien en vooral geliefd voelen. Dat doen we vooral door te geven op allerlei manieren. Het project Liefdevol Gebaar is hier een voorbeeld van. Met dit project willen we mensen/bewoners te stimuleren om bewust en op een positieve manier naar elkaar om te kijken en elkaar een hart onder de riem te steken en/of te laten weten dat hij/zij er toe doet en gewaardeerd wordt. En zeg eens eerlijk wie wil dit niet?
Elke maand worden minstens 3 personen een liefdevol gebaar geschonken en op deze manier in het zonnetje gezet. Hiervoor worden bewoners uitgenodigd om een medebewoner(s) aan te melden of te nomineren voor dit geschenk of pakket. Deze persoon kan iedereen zijn, bv een ouder, een buurvrouw/man, een vriend of vriendin, een medewerker of collega, iemand die men graag op deze manier wilt bemoedigen en waardering voor uiten.
Deze pakketten zijn t.w.v. €25,- /€40,- en worden door ons samengesteld aan de hand van de voorkeur van de ontvanger. Het kan variëren van een “no-stress”-pakket, een verzorgingspakket, een fruitmand, een thema-boodschappenmand, een bedrukt T-shirt, tot een luxe boeket… Aan het pakket hangt altijd ook een persoonlijke boodschap wat het geschenk natuurlijk nog waardevoller maakt.
Gun je iemand dit Liefdevol Gebaar? Geef dit dan door via ons contactformulier onder vermelding van je naam, je telefoonnummer, de naam van de genomineerde en de reden dat je hem/haar nomineert. We nemen hierna zo snel mogelijk contact met je op om het één en ander door te spreken.
Dit project wordt gedeeltelijk gefinancierd vanuit het wijkbudget.